Wegańskie szaszłyki z warzyw i tofu.
Idealne na letnie grillowanie!
SKŁADNIKI
350 g tofu
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
sól, pieprz do smaku
MARYNATA:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w misce.
- Tofu i cukinie pokrój w kostkę.
- Paprykę pokrój w kostkę i zblanszuj w gotującej się wodzie przez ok. 4 minuty, a następnie ostudź zimną wodą i osusz.
- Wszystkie składniki wrzuć do marynaty, dopraw solą i pieprzem, pozostaw na ok. 30 minut w lodówce.
- Nadziewaj na patyczki i grilluj ok 6 minut.
- Gotowe szaszłyki udekoruj cytryną.
Szaszłyki można również usmażyć na patelni grillowej lub w piekarniku.
Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz