Placuszki z jabłkami
Są delikatne, pyszne i ... gdy je smażę zaraz zbiega się chmara chętnych na degustację :) W całym domu roznosi się cudowny zapach.... Pycha!
Składniki: (na ok. 16 placuszków)
1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1/2 opakowania budyniu waniliowego (bez składników pochodzenia zwierzęcego)
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
odrobina soli
2 małe jabłka
oliwa do smażenia
- Obrane jabłka trę na tarce o dużych oczkach.
- Do miski wlewam mleko sojowe i wsypuję pomału suche składniki równocześnie mieszając trzepaczką.
- Ciasto powinno być dość gęste, ale płynne.
- Dodaję starte jabłka i mieszam.
- Odstawiam na ok. 1 godzinę, by mąka spęczniała i placuszki dobrze się smażyły.
- Nakładam ciasto łyżką, by placuszki miały ok. 8 cm średnicy.
- Smażę do zrumienienia.
- Odkładam na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oliwy.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz