WEGAŃSKIE CIASTO Z OWOCAMI
Przepis znalazłam na amerykańskim blogu, a że nie umiem się oprzeć borówkom ;) , zrobiłam. Jest dość ciężkie, ale w połączeniu z delikatnymi
i orzeźwiającymi owocami, smakuje wyśmienicie. Zwłaszcza schłodzone,
z lodówki.
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki nasion lnu i 2/3 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka sojowego
1/4 szklanki soku jabłkowego
3 łyżki soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki soli
garść borówek i malin
garść bakalii
na polewę:
budyń czekoladowy
mleko sojowe
- Przygotuj budyń z 1/2 opakowania, niezbyt gęsty. Ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 180oC.
- Mąkę, płatki owsiane, proszek, sól, cukier wymieszaj w misce.
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 4 minuty.
- Dodaj do niego soki, masło, esencję i mleko.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj na koniec bakalie i trochę borówek.
- Przelej masę do wyłożonej papierem, niezbyt dużej formy.
- Piecz ok. 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe.
- Ostudź ciasto.
- Nałóż masę budyniową i posyp owocami.
- Odstaw do lodówki by się schłodziło.
- Zjedz ze smakiem, najlepiej na powietrzu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz