KURKI W WINIE Z TAGLIATELLE
Póki jeszcze są trzeba korzystać! Wprawdzie nie zebrałam ich sama w lesie...
i tak pachną wilgotnym mchem i słońcem ;)
W wersji z winem i tymiankiem są bajeczne, spróbujcie!
W sam raz na wegański poniedziałek:)
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
2 garści kurek
250 g makaronu tagliatelle (bez jajek, np. orkiszowy)
1/2 szklanki białego wina
tymianek (1 gałązka świeżego lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
oliwa
- Kurki myjemy, większe okazy dzielimy na pół.
- Makaron gotujemy według przepisu.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
- Chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy grzyby i tymianek (świeży oskubany z gałązki). Smażymy ok. 6 minut.
- Wlewamy wino i 2 łyżki wody z gotowania makaronu (zagęści troszkę sos). Odparowujemy, mieszając co jakiś czas.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy kurki do makaronu i podajemy.
Pycha;)
Dagny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz