Podgrzybki prosto z lasu
Jak tu się oprzeć drobniutkim podgrzybkom? Nie da się ;)
Kupiłam mały koszyczek od znajomego grzybiarza, bo mam na nie sprawdzony przepis :)
Składniki: (na 2-3 porcje)
ok. 300 g podgrzybków lub innych leśnych grzybów
1 szklanka kaszy pęczak
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
ok. 1 kieliszek białego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
- Grzyby myję, osuszam, a większe okazy kroję.
- Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości (według przepisu na opakowaniu).
- Cebulę i czosnek drobno kroję i podsmażam parę minut na oleju.
- Dorzucam grzyby i dalej smażę kilka minut, regularnie mieszając.
- Podlewam winem i duszę, aż wino odparuje. Doprawiam solą i pieprzem.
- Grzyby mieszam z ugotowaną kaszą i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Pycha;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz