Zupa z dyni
Zanim dynia zacznie straszyć na Halloween, polecam dobrze ją przyprawić i zmiksować.
Wyjdzie nam wspaniała zupa krem.
Składniki:
1 duża cebula drobno posiekana
1 posiekany ząbek czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka zmiażdżonych nasion kolendry
1 litr bulionu warzywnego
sól do smaku
oliwa
- Dynię obieramy, kroimy w kostkę (ok. 3x3 cm) skrapiamy oliwą
- i pieczemy na blasze, w temp. 200oC przez 30 minut.
- Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy przyprawy
- i dusimy, aż zmięknie.
- Dodajemy do cebuli upieczoną dynię i gorący bulion. Gotujemy.
- Zupę miksujemy i ewentualnie doprawiamy solą.
- Podajemy z grzankami lub pestkami słonecznika.
Jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca!
Idealna na jesienne chłody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz