KALAFIOROWE CURRY
Zainspirowana przepisem Paula McCartney'a postanowiłam zrobić indyjskie curry
z kalafiora. Trochę pozmieniałam, przeinaczyłam i... efekt rewelacyjny :)
Składniki:
1 kalafior
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
400 ml mleczka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
250 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka kminu rzymskiego (w ziarnach)
1 łyżeczka ziaren koleandry
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 papryczka chilli
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
olej
- Kmin i koleandrę należy uprażyć przez chwilę na patelni, po czym rozgnieść.
- Rozgrzej olej na większej patelni i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w cienkie pióra.
- Dodaj zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż ok. 1 minuty.
- Wrzuć podzielony na różyczki kalafior. Zamieszaj kilkakrotnie.
- Wlej mleczko, bulion i pomidory. Duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut.
- Dopraw do smaku.
- Najlepiej smakuje z brązowym ryżem.
- :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz