Zimowa Minestrone
Pyszna i sycąca zupa, w sam raz na mroźne dni :)
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 średnia cebula
1/2 pora
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
3 ząbki czosnku
szczypta płatków chilli
400 g pomidorów z puszki
1 l bulionu warzywnego
400 g białej fasoli konserwowej
2 garści świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
oliwa
- Drobno siekamy warzywa i podduszamy do miękkości na oliwie.
- Dodajemy zmiażdżony czosnek i chilli oraz pomidory, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wypłukaną kaszę i gotujemy 25 minut na małym ogniu.
- Wrzucamy odcedzoną fasolę i gotujemy kolejne kilka minut oraz szpinak
- i znowu chwilę gotujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę można podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz