ANDRUTY Z KAJMAKIEM I DŻEMEM
Są tak proste do zrobienia, a tak pyszne! Można dowolnie łączyć masy, wybierać smaki
i dodatki. To właśnie w nich lubię :)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie andrutów (bez składników pochodzenia zwierzęcego- kupiłam takie w Berti)
400 ml mleczka kokosowego
ok. 2 szklanek cukru trzcinowego
dżem
1 tabliczka gorzkiej czekolady bez mleka (użyłam czekolady gorzkiej 70% Krakowskiego Kredensu)
do posypania: wiórki kokosowe, sezam, posiekane orzechy, posypki cukrowe (według uznania)
- Mleko z cukrem gotuję na małym ogniu do uzyskania gęstej masy kajmakowej (ok. 2 godzin). Mieszam w trakcie gotowania co jakiś czas. Gdy kleks gorącej masy nie rozlewa się na talerzyku, jest gotowa.
- Przekładam wafle masą kajmakową, a jeden dżemem.
- Gotowe andruty oblewam stopioną czekoladą (do roztapiającej się w rondelku czekolady można dodać trochę mleczka roślinnego, by była płynniejsza).
- Posypuję wiórkami i posypkami, póki polewa jest ciepła.
Zamiast z mleczka kokosowego można zrobić kajmak, np. z mleka ryżowego lub sojowego.
Warto wówczas przygotować tę słodką masę z 1 litra mleka i większej ilości cukru.
Starczy na więcej wafli:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz