Poniedziałek:) Cukinię ze szpinakiem łączę od dawna. Tym razem postanowiłam zrobić coś, co łatwo podać i będzie smakowało nie tylko fanom szpinaku:)
Zapraszam!
Mini tarty na spodzie z tartych ziemniaków
3-4 średnie ziemniaki
1 nieduża cukinia
świeże liście szpinaku (ewentualnie mrożone, ale całe)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
ziarno sezamu do posypania
opcjonalnie tymianek do dekoracji
- Przygotowujemy marynatę: oliwę, ocet, sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek mieszamy w misce.
- Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki, następnie łączymy z marynatą i zostawiamy w lodówce na ok. 30 minut.
- Ziemniaki po obraniu trzemy na tarce o grubych oczkach i lekko solimy.
- Małe foremki do zapiekania wykładamy dość grubo ziemniakami. Układamy warstwę szpinaku, plasterki cukinii i posypujemy sezamem.
- Pozostałą marynatą można zwilżyć warzywa podczas pieczenia, jeśli to konieczne.
- Tarty wstawiamy do nagrzanego na 180oC piekarnika, na ok. 20 minut.
- Dekorujemy ziołami.
Mini tarty na spodzie z ciasta francuskiego
1 op. ciasta francuskiego (użyłam ciasta Henglein, które nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego)
1 nieduża cukinia
świeże liście szpinaku (ewentualnie mrożone, ale całe)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
ziarno sezamu do posypania
opcjonalnie tymianek do dekoracji
- Przygotowujemy marynatę: oliwę, ocet, sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek mieszamy w misce.
- Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki, następnie łączymy z marynatą i zostawiamy w lodówce na ok. 30 minut.
- Małe foremki do zapiekania wykładamy kawałkami ciasta francuskiego. Układamy warstwę szpinaku, plasterki cukinii i posypujemy sezamem.
- Pozostałą marynatą można zwilżyć warzywa podczas pieczenia, jeśli to konieczne.
- Tarty wstawiamy do nagrzanego na 180oC piekarnika, na ok. 20 minut (lub według przepisu na cieście).
- Dekorujemy ziołami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz