Już są. Można kupić całą kobiałkę:) Tak lubię najbardziej.
A potem delektuję się do woli i nie żałuję do ciasta! Borówki amerykańskie...
CIASTO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI (na okrągłą formę do tarty lub pizzy o średnicy 30 cm):
2 szklanki borówek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki syropu z agawy (lub klonowego)
3/4 szklanki zimnej wody
1/4 szklanki soku z cytryny
aromat lub syrop waniliowy
cukier puder do posypania
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC.
- Lekko nasmaruj formę oliwą. Umyj i osusz borówki.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wlej olej, syrop z agawy, wodę, sok z cytryny i aromat.
- Mokrą mieszaninę wlej do suchej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie.
- Napełnij formę ciastem, posyp delikatnie owocami i piecz ok. 20 minut, sprawdzając stopień upieczenia wykałaczką (musi być sucha po wyjęciu z ciasta).
- Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
- Pycha! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz