DANIA WEGAŃSKIE

niedziela, 29 września 2013



CUKINIA, DYNIA I...
Te warzywa są delikatne, ale charakterne, dzięki przyprawom. 
Można je przyrządzać w różnych wariantach, np. z brokułami i kolorową papryką. 
Tym razem dodałam dynię, w końcu jesień...

Składniki:
ok. 500 g cukinii
ok. 500 g dyni
1 biała papryka
1 garść szpinaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
sól do smaku
oliwa


  • Obraną cukinię, dynię oraz paprykę kroję w grubą kostkę.
  • Cebulę kroję w pióra, czosnek w plasterki i podsmażam na oliwie, aż się zeszklą.
  • Dodaję kurkumę i imbir, wrzucam wszystkie warzywa i chwilę mieszam.
  • Dolewam bulion i duszę, aż warzywa zmiękną. 
  • Solę do smaku.


Idealnie smakuje z dzikim ryżem lub kaszą. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz