DANIA WEGAŃSKIE

piątek, 4 października 2013



Zupa z dyni
Zanim dynia zacznie straszyć na Halloween, polecam dobrze ją przyprawić i zmiksować.
Wyjdzie nam wspaniała zupa krem. 

Składniki:
1 duża cebula drobno posiekana
1 posiekany ząbek czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka zmiażdżonych nasion kolendry
1 litr bulionu warzywnego
sól do smaku
oliwa

  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę (ok. 3x3 cm) skrapiamy oliwą 
  • i pieczemy na blasze, w temp. 200oC przez 30 minut.
  • Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy przyprawy 
  • i dusimy, aż zmięknie.
  • Dodajemy do cebuli upieczoną dynię i gorący bulion. Gotujemy.
  • Zupę miksujemy i ewentualnie doprawiamy solą.
  • Podajemy z grzankami lub pestkami słonecznika.


Jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca!
Idealna na jesienne chłody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz