DANIA WEGAŃSKIE

poniedziałek, 14 października 2013




Ciastka francuskie z gruszką i budyniem
Przepis jest prosty i mało oryginalny, ale w wersji wege robiłam te ciastka po raz pierwszy :)
PYCHA!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (bez składników pochodzenia zwierzęcego)
2 małe gruszki
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez składników pochodzenia zwierzęcego)
0,5 l mleka sojowego
syrop z agawy
pokruszone orzechy do posypania


  • Gotuję budyń według instrukcji na opakowaniu, na mleku sojowym. Odstawiam do ostudzenia.
  • Gruszki myję, obieram i kroję w plasterki.
  • Ciasto francuskie kroję w prostokąty i nakłuwam widelcem.
  • Na prostokąty nakładam gruszki i ok. 1 łyżeczkę budyniu. Przykrywam drugim prostokątem ponacinanym w  środku. 
  • Brzegi ciastek łączę dociskając widelcem. Smaruję syropem z agawy i posypuję pokruszonymi orzechami. 
  • Piekę zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz