DANIA WEGAŃSKIE

wtorek, 9 lipca 2013




Przepis na ciasto cytrynowe z grillowaną nektarynką pochodzi od Chloe Coscarelli.
Jest w 100% wegańskie i przepyszne! Robi się je tak prosto jak muffinki, podobnie też smakuje:)

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
3/4 szklanki syropu klonowego (trochę mi zabrakło, więc dodałam syropu z agawy)
3/4 szklanki zimnej wody
1/4 szklanki soku z cytryny (najlepiej kupić gotowy w butelce)
starta skórka z 1 cytryny (ok. 1 łyżki)
kilka kropel aromatu cytrynowego
2 nektarynki
cukier puder do posypania

  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC.
  • Lekko nasmaruj formę oliwą. Może być klasyczna forma na babkę, ja użyłam małej prostokątnej i 4 foremek na małe tarty.
  • W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wlej olej, syrop klonowy, wodę, sok z cytryny, startą skórkę i aromat.
  • Mokrą mieszaninę wlej do suchej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie.
  • Napełnij formę ciastem i piecz ok. 30 minut, sprawdzając stopień upieczenia wykałaczką (musi być sucha po wyjęciu z ciasta).
  • Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
  • Umyte nektarynki potnij na cienkie plasterki i zgrilluj na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej. 
  • Ciasto podawaj z plasterkami nektarynek.


W małej foremce na tartę ciasto wygląda uroczo:)
Można oczywiście zamiast nektarynek 
użyć innych owoców 
lub niskosłodzonych konfitur.
W każdej wersji smakuje wyśmienicie;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz