DANIA WEGAŃSKIE

niedziela, 14 lipca 2013



Wegańskie szaszłyki z warzyw i tofu.
Idealne na letnie grillowanie! 

SKŁADNIKI
350 g tofu
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
sól, pieprz do smaku

MARYNATA:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu


  • Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w misce.
  • Tofu i cukinie pokrój w kostkę.
  • Paprykę pokrój w kostkę i zblanszuj w gotującej się wodzie przez ok. 4 minuty, a następnie ostudź zimną wodą i osusz.
  • Wszystkie składniki wrzuć do marynaty, dopraw solą i pieprzem, pozostaw na ok. 30 minut w lodówce.
  • Nadziewaj na patyczki i grilluj ok 6 minut.
  • Gotowe szaszłyki udekoruj cytryną.


Szaszłyki można również usmażyć na patelni grillowej lub w piekarniku. 
Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz