DANIA WEGAŃSKIE

wtorek, 6 sierpnia 2013




Już są. Można kupić całą kobiałkę:) Tak lubię najbardziej. 
A potem delektuję się do woli i nie żałuję do ciasta! Borówki amerykańskie...

CIASTO Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI (na okrągłą formę do tarty lub pizzy o średnicy 30 cm):
2 szklanki borówek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki syropu z agawy (lub klonowego)
3/4 szklanki zimnej wody
1/4 szklanki soku z cytryny 
aromat lub syrop waniliowy
cukier puder do posypania

  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC.
  • Lekko nasmaruj formę oliwą. Umyj i osusz borówki.
  • W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wlej olej, syrop z agawy, wodę, sok z cytryny  i aromat.
  • Mokrą mieszaninę wlej do suchej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie.
  • Napełnij formę ciastem, posyp delikatnie owocami i piecz ok. 20 minut, sprawdzając stopień upieczenia wykałaczką (musi być sucha po wyjęciu z ciasta).
  • Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem.
  • Pycha! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz