DANIA WEGAŃSKIE

poniedziałek, 2 grudnia 2013



KALAFIOROWE CURRY
Zainspirowana przepisem Paula McCartney'a postanowiłam zrobić indyjskie curry
z kalafiora. Trochę pozmieniałam, przeinaczyłam i... efekt rewelacyjny :)

Składniki:
1 kalafior
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku

400 ml mleczka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
250 g pomidorów z puszki


1 łyżeczka kminu rzymskiego (w ziarnach)
1 łyżeczka ziaren koleandry 

1 łyżeczka mielonego imbiru
1 papryczka chilli
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
olej


  • Kmin i koleandrę należy uprażyć przez chwilę na patelni, po czym rozgnieść.
  • Rozgrzej olej na większej patelni i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w cienkie pióra.
  • Dodaj zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż ok. 1 minuty.
  • Wrzuć podzielony na różyczki kalafior. Zamieszaj kilkakrotnie.
  • Wlej mleczko, bulion i pomidory. Duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Dopraw do smaku.
  • Najlepiej smakuje z brązowym ryżem.
  • :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz