DANIA WEGAŃSKIE

niedziela, 22 grudnia 2013



Pierniczki
Jeśli jeszcze nie piekliście, to najwyższy czas! :) Są banalnie proste do zrobienia. 
Jedyny problem, że mogą nie przetrwać do Świąt :D

Skłądniki:
1,5  szklanki mąki
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
230 g margaryny wegańskiej (np. Alsan)
1/3 szklanki melasy (ja dałam syropu z agawy)
1/3 szklanki cukru


Margarynę, cukier i melasę ucieramy na gładką masę.
Dodajemy cynamon, sól, przyprawę do piernika oraz mąkę.
Zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po rozwałkowaniu wykrawamy kształty.
Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 stopni.
Dekorujemy masą marcepanową lub lukrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz