DANIA WEGAŃSKIE

niedziela, 15 grudnia 2013



Zimowa Minestrone
Pyszna i sycąca zupa, w sam raz na mroźne dni :)


Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 średnia cebula
1/2 pora
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
3 ząbki czosnku
szczypta płatków chilli
400 g pomidorów z puszki
1 l bulionu warzywnego
400 g białej fasoli konserwowej
2 garści świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
oliwa

  • Drobno siekamy warzywa i podduszamy do miękkości na oliwie. 
  • Dodajemy zmiażdżony czosnek i chilli oraz pomidory, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wypłukaną kaszę i gotujemy 25 minut na małym ogniu. 
  • Wrzucamy odcedzoną fasolę i gotujemy kolejne kilka minut oraz szpinak
  • i znowu chwilę gotujemy. 
  • Doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Zupę można podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz